Fietsen door de groene long van Parijs

Marc Kenis
4 min readOct 16, 2019

--

Als de Parijzenaar zijn drukke binnenstad ontvlucht op zoek naar rust, sport en ontspanning, trekt hij naar het riante bois de Vincennes, net buiten de stadskern. Uw reisreporter in Parijs sprong op de fiets en reed hem achterna. Fiets je mee?

Er heerst altijd drukte aan de Gare de Lyon, één van de grote treinstations in het hart van Parijs (12de arrondissement). Forensen lopen heen en weer, reizigers sleuren met valiezen. Ik bewonder de façade en de klokkentoren van het station alvorens me, met een beetje kamikazegevoel, op de fiets in het rumoerige metropoolverkeer te begeven.

Mijn handige huurfiets ontleen ik aan het Vélib-fietspunt vlakbij het station. Ik maak er een recreatieve tocht mee vanuit de binnenstad naar het bois de Vincennes, net buiten de Parijse ringboulevard. Onverwacht snel raak ik gewend aan mijn wat logge maar goed uitgeruste vehikel en aan het stadsverkeer. De fietspaden zijn goed gemarkeerd, de signalisatie is duidelijk.

Promenade plantée

Langs het Viaduc des Arts, een bogengalerij met winkels en vakwerkateliers onder een voormalige verhoogde spoorzate, volg ik de brede avenue Daumesnil oostwaarts. De spoorzate is vandaag omgetoverd in een welig beplante wandelpromenade waar je letterlijk over de stadsdrukte heen wandelt. Helaas mag je er met de fiets niet overheen.

Vanaf Reuilly loopt de promenade plantée weer gelijkgronds en mogen fietsers met de wandelaars mee door het groen, tot bij de boulevard périphérique rond de binnenstad. Net buiten die périphérique begint het bois de Vincennes, dat ik via de toegangsweg langs Saint-Mandé bereik. Al snel sta ik voor het imposante kasteel van Vincennes.

Koninklijk fort

De ommuurde vesting van Vincennes, uit de 14de eeuw, heeft misschien niet de grandeur van de kastelen van Versailles of Fontainebleau, maar is absoluut een bezoek waard. Met zijn massieve donjon is het een van de grootste en best geconserveerde koningskastelen van Europa.

Het aanpalende, bijna 1000 ha grote Bois de Vincennes werd door Napoleon III in 1860 aan de stad overgedragen en is vandaag een fraai landschapspark in Engelse stijl. Iets voorbij het kasteel ligt een schitterende plantentuin, het Parc Floral, dat van het vroege voorjaar tot diep in de herfst kleurt en geurt dat het een lust is.

Verpozen tussen groen

Zet je fiets dus aan de kant — bij de ingang van het park is er een Vélib-station — en struin even mee langs vijvers, bloemenperken, geuren- en moestuin of serres met mediterrane en tropische planten en cacteeën. Je kan er ook sculpturen en natuurfotografie bewonderen, met de kinderen naar de speeltuin of het poppentheater gaan. En in de zomer vindt er een jazzfestival plaats.

Langs drukke sportvelden rijd ik verder de boulevard de la Pyramide af en sla dan links af in de richting van Nogent-sur-Marne. Even opletten voor de drukte hier. De weg daalt nu flink tot aan de boorden van de Marne, die ik stroomafwaarts volg. Roeiers van de Franse kayakschool peddelen langs me voorbij.

Het meer van Daumesnil

Aan de brug van Joinville laat ik de Marne, die verderop samenvloeit met de Seine, links liggen en trap ik verder naar het station toe. Van hieruit gaat het opnieuw naar het bois de Vincennes. Ik passeer de hippodroom waar jockeys zich op hun sulky’s klaar houden voor de start. Aan de overkant van de weg bevindt zich de Ferme de Paris, een pedagogische bioboerderij. De jeunesse parisienne leert er vanwaar de melk afkomstig is.

Over een boswegel langs een beekje fiets ik naar het lac de Daumesnil, een van de kunstmatige meertjes in het bois de Vincennes dat op zonnige dagen druk bezocht wordt. Vlakbij ligt een dierentuin. Via de noordkant van het meer kom ik langs de avenue Daumesnil weer bij het kasteel van Vincennes. Aan het metrostation Chateau de Vincennes lever ik mijn Vélibfiets weer in. Mijn batterijen zijn opgeladen en ik ben opnieuw klaar to hit the town.

Foto’s: © Paris Tourist Office (M. Verhille/A. Dupont/D. Lefranc)

PRAKTISCH

Originally published at wiewaweg.tumblr.com.

--

--

Marc Kenis

Journalism teacher @ Hogeschool PXL Hasselt (BE); travel reporter @ Reisreporter.be