Groen Hannover verwelkomt milieubewuste hipsters

Marc Kenis
6 min readSep 14, 2023

--

Aan het eind van de tweede wereldoorlog werd het Noord-Duitse Hannover voor 92% door de geallieerden platgebombardeerd. Heel veel rest er dus niet van zijn cultuurhistorische verleden. Mede daarom richt de stad de blik meer op de toekomst dan het verleden. En dat werkt: wie openstaat voor groen, hip, creatief en duurzaam komt volop aan zijn trekken.

Wie in Hannover komt speuren naar grootse monumenten en bezienswaardigheden, keert misschien wat van een kale kermis terug. Niet dat het de stad aan historische grandeur ontbreekt. Een telg van Hannover, keurvorst George I, schopte het zelfs in 1714 — een beetje bij toeval — tot koning van Groot-Brittannië en Ierland. Een familieband die tot in 1866 aanhield. Na de nederlaag van Napoleon in 1814 werd Hannover zélf verheven tot koninkrijk, dat in een personele unie met Groot-Brittannië gezamenlijk werd bestuurd.

Maar van die grandeur is in de stad vrij weinig te merken. Oké, er is het statige Leinekasteel waar de Hannoverse koningen destijds verbleven en nu de deelstaatregering van Nedersaksen zetelt. Er is het classicistische Wangenheimpaleis, ooit residentie van de laatste Hannoverse vorst, Georg V. Wat je zeker moet bezoeken: de indrukwekkende opera, volgens kenners een van de toptheaters wereldwijd. En een eind buiten het centrum: het barokke slot Herrenhausen met zijn weelderige tuinen, de zomerresidentie en het ‘Versailles’ van de plaatselijke Welfenkoningen.

Oer-Duitse vakwerkgevels in de Altstadt

Het Altes Rathaus en vakwerkgevels kenmerken het oude stadscentrum. Op de oevers van de Leine, in de schaduw van de nana-beelden van Niki De Saint-Phalle, wordt op zaterdag een populaire vlooienmarkt gehouden.

Wat de Hannovenaren misschien nog het meest aan hun voormalige vorsten herinnert: de ‘Schorse’ of Georgstrasse, hun geliefde winkelwandelstraat in het hart van de stad. En het ruiterstandbeeld van koning Ernst-August bij het station. Want onder de staart van zijn paard, een bereikbare en herkenbare plek, worden veelvuldig afspraakjes gemaakt.

Maar flaneer zeker ook een tijdje doorheen de Altstadt, met zijn lutherse Marktkerk, het oude bakstenen raadhuis en de talrijke fraaie Duitse vakwerkgevels waarin gezellige kroegen, kiosken en restaurantjes huizen. Volg gewoon de Rode Draad, een slimme gids in de vorm van een rode verflijn die je langs al de bezienswaardigheden van het centrum heen leidt. Hannover Altstadt strekt zich uit langs de loop van het kabbelende riviertje de Leine. En op de Hohe Ufer van die rivier, kan je op zaterdag bijvoorbeeld gaan snuisteren op een gezellig drukke vlooienmarkt, de oudste van het van het land.

Een hart voor duurzaam en groen

Daarmee ontdekken we stilaan de échte spirit van Hannover: die van een frisse, groene en vooral heel duurzame stad. Oude spullen recycleren, dat staat centraal op de vlooienmarkt, maar ook in tal van gezellige stadswinkeltjes waar ook artisanaal, lokaal, veggie, upcycling of fair trade de toon zetten. Hannover heeft zelfs een bijna mediterrane Markthalle, de ‘buik van de stad’ genoemd, waar je dagelijks verse en lokale producten kan inslaan, maar ook een hapje meepikken in een van de culinaire stands en stalletjes.

Hoe groen Hannover dan wel is? Om dat te ontdekken, nemen we je terug mee naar een cultuurmoment, het Nieuwe Raadhuis, dat vanaf 1901 in een wat protserige neo-renaissancestijl werd gebouwd aan de moerassige rand van de binnenstad. Meer dan 6000 houten palen werden in de grond geheid om het stenen gevaarte te onderstutten. Dat raadhuis is zonder meer hét herkenningspunt van Hannover. Maar er is meer.

De scheve lift van het Raadhuis

De Aegidienkerk herinnert aan de verwoestingen van de tweede wereldoorlog. Het protserige Nieuwe Raadhuis heeft haast als enige die verwoestingen wél doorstaan. Vanaf de koepel van het raadhuis krijg je een uitzicht op de groene rand van de stad.

De koepel van het raadhuis laat zich bezoeken. En wel met een heel unieke lift: eentje die niet recht, maar scheef naar boven loopt. Een bijzondere ervaring, om jezelf zo door het glazen plafond te zien stijgen en dalen. Eens boven krijg je een adembenemend zicht op het uitgestrekte grondgebied van de stad. Aan de ene kant is er het gemoedelijke centrum, met daarachter het uitgestrekte Eilenriede-stadspark, dubbel zo groot als New Yorks Central Park. En aan de andere kant, op een steenworp, het 2 kilometer lange, kunstmatige Maschmeer, waar Hannovenaren ’s zomers vermaak en verpozing vinden.

In het Raadhuis kan je vier enorme maquettes van de stad Hannover bekijken. De meest indrukwekkende geeft de algehele verwoesting aan het eind van de tweede wereldoorlog weer. Enkel het raadhuis bleef wonder boven wonder gespaard. De stad zelf werd heropgebouwd. Maar als pijnlijk aandenken aan de oorlogsellende bleef de dakloze Aegidienkerk in zijn toenmalige, vernielde staat behouden. In die kerk hangt nu een vredesbel, een gift van die andere verwoeste stad, Hiroshima, waarmee Hannover verbroederd is.

Linden: bruisende volksbuurt

De Limmerstrasse is het bruisende hart van de volkswijk Linden.

Het échte duurzame karakter van Hannover ontdekken we misschien nog het meest in het aanpalende district Linden, een voormalige volkse arbeidersbuurt. Vandaag is Linden een kleurrijke en bruisende, multiculturele wijk waar ook creatieve jongelui zich hebben gesetteld. De hoofdstraat doorheen Linden is de Limmerstrasse, met bonte cafés en handelszaakjes, gerund door eenvoudige maar nuchtere neringdoeners.

Zoals bij bakkerij LINDENbackt!. Meer dan honderd jaar bestond die bakkerij al. Maar de laatste eigenaar vertrok met de centen én de noorderzon en liet het gebouw en de bakkersknechten verweesd achter. Een collectief van buurtbewoners sloeg de handen in mekaar en richtte een coöperatieve op die vandaag zo’n 200 leden telt en die de volksbakkerij een nieuw leven gaf. Meteen ook de redding voor het organische Gerstebrot dat je er dagelijks vers kunt kopen.

Rare snuiters en vreemde drinkgewoonten

Lüttje lage, een gekke drinkgewoonte, vergt wel wat ‘stuurmanskunst’. En in kunstencentrum Faust wordt geëxperimenteerd met allerlei hippe nieuwe kunstvormen.

Eenzelfde hands-on mentaliteit en creativiteit ontdek je in cultuurcentrum Faust waar kunstzinnige en eigenzinnige jongeren om de haverklap lezingen of exposities houden, en nieuwe projecten uit de grond stampen. In de aanpalende Biergarten Gretchen bruist het ‘s zomers van vertier. Evenzo in het experimentele containerdorpje PLATZprojekt: creatieve ondernemers socializen er met jonge kunstenaars, vrijdenkers en… skaters. Op het moment van ons bezoek kon je er een klein, funky concert meepikken. Als entreeprijs volstond een kledingstuk of goed dat je ter plaatse met een ander kon ruilen.

Die open, gastvrije en on-bureaucratische sfeer vind je overal terug in deze levendige stad. Op zonnige weekendavonden gonst het van de activiteit en zitten de terrasjes barstensvol. Wie op zo’n terrasje verbroedert met de plaatselijke bevolking, wordt al snel meegezogen in plaatselijke tradities zoals het ‘lütttje lage’, een vreemde gewoonte om met één hand en in één zwaai tegelijk een borrel en een glaasje bruin bier naar binnen te werken. Maar let op als het van de eerste of tweede keer niet lukt, want dan kan het wel eens té gezellig worden.

Tekst en foto’s: Marc Kenis

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Thx Agency, Diest.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Algemeen
Toeristische Dienst Hannover | visit-hannover.com. Tel. +49 511 12345 111
Hannover Inside | Bruisende activiteitenkalender van de hippe en actieve metropool | #visithannover

Reizen
Hannover bereik je na een rit van 500 km vanuit Brussel over het snelle, maar soms drukke Duitse snelwegennet. Wij beschikten over een vol-elektrische Audi Q4 om de heen- en terugreis comfortabel en duurzaam af te leggen.

Overnachten
We verbleven in het hippe en betaalbare me and all hotel, Aegidientorplatz 3, aan de rand van het stadscentrum. Boeken kan je er makkelijk online.

Eten en drinken
Reimanns Eck — Traditionele Noord-Duitse keuken met verzorgde regionale gerechten | reimanns-eck.de, tel. +49 511 313 530.
11A — Trendy, open restaurant in de volkswijk Linden (Am Küchengarten, 11a), waar gewerkt wordt met lokale kwaliteitsingrediënten | 11a-restaurant.de, tel. +49 511 590 11 11

In de buurt
Hannover ligt omringd door interessante, kleinere stadjes en toeristische bestemmingen als Hameln (van de ‘rattenvanger’), Hildesheim, Goslar en zeker het charmante Celle, waar je de hoogste concentratie historische vakwerkhuizen terugvindt, in de schaduw van een historisch kasteel. Celle is ook een poort naar het uitgestrekte Noord-Duitse heidenatuurgebied.

--

--

Marc Kenis

Journalism teacher @ Hogeschool PXL Hasselt (BE); travel reporter @ Reisreporter.be