Stilzitten is geen optie in de zomerse Oisans

Marc Kenis
5 min read3 days ago

--

Je hebt mensen die zo weinig mogelijk uitspoken op vakantie, en je hebt er die elke dag wat anders willen doen of ontdekken. Op die tweede categorie mikt Vaujany, een bescheiden, maar schilderachtig mooi gelegen bergdorp in het Franse departement Isère, met een aanbod dat sportievelingen en avonturiers niet koud zal laten.

Tot in de jaren ’80 van vorige eeuw was Vaujany een ingeslapen pastoraal bergdorp, dat de plaatselijke jeugd ontvluchtte om beneden in de stad zijn heil en toekomst te zoeken. Maar toen bouwde Electricité de France op grondgebied van de gemeente een stuwdam annex hydrocentrale, met een capaciteit van 1,8 gigawatt de grootste van het land. Vaujany profiteerde mee van de winstdeelname en de gemeentekas werd jaar na jaar rijkelijk gespijsd.

Geld dat niet verbrast, maar wijselijk geïnvesteerd werd (en wordt) in de uitbouw van een toeristische infrastructuur. Eerst voor de talrijk toestromende wintersporters, meer en meer ook voor zomergasten op zoek naar sportieve uitdaging en avontuur. Tegelijk werd getracht om de authentieke charme van het dorp te vrijwaren en de toeristische stroom niet te laten exploderen. Vaujany telt nog steeds maar 350 permanente inwoners, met een toeristische capaciteit voor een tienvoud aan gasten.

Waterval van de Fare als decor

Het bergdorp ligt steil tegen de bergwand aangebouwd. Een slim systeem van liften en roltrappen verbindt, voor het gemak van de verblijvenden, de hoger en lager gelegen dorpskernen. Het blikveld is zuidwaarts gericht op het massief van de Grandes Rousses, en onvermijdbaar is daarbij het uitzicht op de overweldigende Cascade de la Fare, waarvan het water zich in twee etappes honderden meters in de diepte stort.

Een vrijhangende kabelbaan verbindt Vaujany met de overkant en leidt je naar het ruige hoogland van het kanton Oisans, waar ook het nabijgelegen Alpe d’Huez en Les Deux Alpes deel van uitmaken. ’s Winters wordt hier uitbundig geskied en gesnowboard. In de zomer zijn de alpenweiden en rotspartijen het speelveld van hikers en bikers.

Maar onze ontdekking van de regio beginnen we in Vaujany zelf, met een sportieve trailrun naar de 1700 meter hoog gelegen oriëntatietafel op Le Collet. Ofschoon dreigende wolkenpartijen en occasionele regendruppels ons panorama verstoren, krijgen we een eerste overweldigende blik op de wijde omgeving, met diep in het dal het meer van Verney. De zuurstofrijke lucht geeft energie die later nog van pas komt.

Op twee wielen naar beneden suizen

Vroeg ’s anderendaags maken we de oversteek met de téléféric naar l’Alpette, om er op twee wielen — en, toegegeven, elektrisch ondersteund — de bergweiden te doorsjezen. Instructeur en gids Charlie, die ons een stoere e-bike, full suspension en met telescopisch zadel, heeft aangemeten, leert ons op een platform eerst de kneepjes om onze machine onder controle te houden en het bochten- en bultenwerk kundig aan te vatten.

Hoog over de fiets hangen, ellebogen breed, knieën én lichaam naar binnen gericht om soepel de bocht aan te snijden. En dan denderen we, eerst nog wat gereserveerd, maar al spoedig met lef, de geprepareerde downhill trails af, richting de betonbouw van Alpe d’Huez. We houden ons op de groene en blauwe pistes, en vermijden zo de pièges van rood en zwart, waarnaar de meer ervaren wielkunstenaars hier op zoek zijn.

In totaal krijg je hier als MTB’er haast 300 km aan trails voorgeschoteld. Wie downhill laveren te weinig uitdagend vindt, kan zich wagen aan cross country, over minder gebaande paden, of een partijtje enduro, waarbij je tegen de klok een parcours aflegt naar een vastgelegd eindpunt en je, na elke route omlaag, op eigen kracht weer bergop fietst. Wij vinden het best wel comfortabel dat we na elke afdaling ons vehikel gewoon aan de telecabine kunnen hangen, die ons gezapig terug naar boven hijst.

Trekking op grote hoogte

Zo sparen we energie om een dag later één van de fikse thematische bergtochten uit te proberen, in het steen- en waterrijke hoogland van de Dômes des Rousses. De kabelbaan brengt ons opnieuw naar l’Alpette, en onder leiding van gids Sébastien klimmen we eerst een flink eind opwaarts naar de rudimentaire refuge de la Fare. Voor nog geen 10 euro breng je hier de nacht door. Maar de weersomstandigheden zijn er nog niet naar.

En dus klimmen we voort. Het grijze wolkendek en de gierende noordenwind stellen onze uithouding danig op de proef. Wie hier komt hiken, bij minder stabiel weer, is maar beter goed voorbereid! Maar je krijgt er zoveel voor terug: schitterende vergezichten, een met beekjes en meertjes bezaaid rotslandschap, betoverende fauna en flora. Marmotten fluiten onderweg alarm, een kudde gemzen loopt schichtig van ons weg. Diverse orchideeën, alpenroosjes, gentianen en viooltjes kleuren ons pad.

Langs een staalkabel tegen de bergwand

Maar de meest uitdagende ervaring moet dan nog komen: een via ferrata langs de steile bergwand van de waterval van de Fare. Dichter bij het alpinisme gaan we allicht niet meer geraken. En toch is dit klimwerk best te doen voor sportieve lefgozers zonder al te veel ervaring, van 14 jaar en meer. Een degelijke basisuitrusting bestaande uit een helm en klimgordel met dubbele haken helpen ons over elk obstakel heen.

Onder meer over de dubbele loopbrug, boven een diepe afgrond met fenomenaal zicht op het lager gelegen Vaujany en La Villette. Maar daarvoor moeten we eerst ettelijke meters klimmen langs een constructie van staalkabels en U-ijzers, om uit te komen op een plateautje vlak bij waar het water onstuimig naar beneden stort. Wie adrenaline (en ervaring) over heeft, kan aansluitend nog het tweede, meer uitdagende deel van de ferrata meepikken.

Actief met het hele gezin

Wie na dit avontuur nog niet verzadigd is, kan met de racefiets in de buurt nog de legendarische tourcols — Col du Sabot, Galibier, Col de la Croix de Fer — gaan trotseren. Of met de parapente door het luchtruim suizen. Voor families met kinderen zijn er een indoorzwembad en -schaatsbaan. En hogerop bij La Villette een slim aangelegd sport- en speelpark, waar je onder meer nog aan boogschieten en ponytrekking kan doen.

Neen, er is geen enkele goede reden om stil te blijven zitten tijdens je zomerverblijf in Vaujany en het omliggend bergland van de Oisans. Of het moest zijn om even intens te genieten van de weidse natuurpracht en de zalige rust die hier soms oorverdovend aanwezig kan zijn.

Tekst en foto’s: Marc Kenis

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Mindshake, Brussel.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Algemeen
Toeristische Dienst Vaujany | visit-hannover.com. Tel. +49 511 12345 111
Oisans Tourisme | oisans.com
Isère Tourisme | isère-tourisme.com

Reizen
Vaujany ligt op ca. 880 km rijden van Brussel. Met de hogesnelheidstrein kan je van Brussel naar Grenoble, via overstap in Parijs. Of je neemt de HST naar Lyon en aansluitend de regionale trein naar Grenoble. Reistijd: 5 à 6 uur.

Overnachten
Vaujany telt 2 hotels en tal van gastenkamers en appartementen. Wij verbleven in Résidences Les Epinettes.

Activiteiten
Berggidsen van de Oisans | Bureau des Guides et Accompagnateurs de l’Oisans | +33 4 76 80 42 55
Verhuur van fietsen en berguitrusting | Atou’ Sport | +33 4 76 79 01 19
Fietsverhuur en -gidsing| Bike Experience 21 | +33 4 77 46 55 37

--

--

Marc Kenis

Journalism teacher @ Hogeschool PXL Hasselt (BE); travel reporter @ Reisreporter.be